Vær med til afsløringen af et nyt monument til Dostojevskij på Assistenten

Dostojevskij
Under en teaterbegivenhed bliver et ny monument af forfatteren Dostojevskij afsløret. Foto: PR Foto.

En af verdens største forfattere Fjodor Mikhajlovitj Dostojevskij (1821-1881) hyldes, når et nyt monument af forfatteren afsløres ved teaterbegivenheden Dostojevskij på Assistenten i Kapellet på Assistens Kirkegård i København søndag den 3. november.

Monumentet gives i påskønnelse af Dostojevskij-teatertrilogien Et latterligt menneskes drøm, Den sagtmodige (Krotjaka) og En drengs historie. Teaterkompagniet TELLtoJOY har skabt et scenerum i forfatterens ånd med skuespiller Viktor Melnikov. Han har siden 2013 givet en indsigt i Dostojevskijs forfatterskab gennem de tre teaterforestillinger.

Et kig ind i vore medmenneskers hemmeligste afkroge

Fjodor Mihajlovitj Dostojevskij regnes for en af verdens største forfattere, og blandt hans store værker kan nævnes Forbrydelse og straf (1866), Idioten (1869) og Brødrene Karamazov (1880), der betragtes af mange som klassikere. Hans bøger er karakteriseret ved deres psykologiske indsigt, personkarakteristik og behandling af emner som moral, filosofi, social uretfærdighed, eksistens og religion.

Han blev født og voksede op i Moskva og studerede på det militære akademis ingeniøruddannelse i Skt. Petersborg, hvor han skabte sig et navn i de litterære kredse i byen. Han blev dog involveret i en af datidens radikale, politiske bevægelser, som gav et ophold i udgivelsen af litteratur. Han genoptog senere sin forfattervirksomhed, og frem til sin død i 1881 skrev han flere af sine værker, der i dag læses igen og igen verden over.

Grænselandet mellem liv og død som kulisse

Assistens Kirkegård er en grøn oase opdelt i museum, park og begravelsesområde, hvor mange store personligheder som H.C. Andersen og Søren Kierkegaard ligger begravet. Kapellet befinder sig således bogstaveligt talt i grænselandet mellem liv og død, som er et oplagt sted til at tage fat på de klassiske fortællinger af Dostojevskij.

Dostojevskij opsøgte faktisk kirkegården på sin Europarejse i 1865, hvor man samme år begyndte opførelsen af Kapellet. Man kan derfor genfinde lidt af den russiske stemning og ånden fra forfatterens klassikere på Assistens Kirkegården.

Dostojevskij på Assistent og afsløringen af monumentet kan opleves søndag den 3. novemberKapellet på Assistens Kirkegård.

Læs mere om arrangementet her.

Previous articleFredericia Teater inviterer til julekoncerter igen i år
Next articleKapitalismen danser sig selv ihjel i LEHMAN BROTHERS på Teater Republique