Valkyriens Kamp – den moderne kvindes kamp for en plads i samfundet

Valkyriens Kamp Foto: ©Per Morten Abrahamsen
Valkyriens Kamp Foto: ©Per Morten Abrahamsen

Musikforestillingen Valkyriens Kamp er lige nu på danmarksturné rundt i landet og i skrivende stund kan den opleves på Teatret Svalegangen i Aarhus. Det er en forestilling om Thit Jensen (1876-1957), “Valkyrien”.

Men hvem var Thit Jensen? Forfatter, foredragsholder, kvinderettighedsfortaler, feminist, aktivist, debattør. En hustru, en ekshustru, en søster, en datter. Hendes navn bliver i dag forbundet med mange titler og fortællinger, og som en af de første forfattere i sin tid, der virkelig forstod at iscenesætte sig selv, tog hun i høj grad også ejerskab over sin egen fortælling. Med cigar i mundvigen, masser af smykker og udklædt i historiske kostumer satte hun sit aftryk på dansk kulturarv.

Thit Jensen var med til at ændre ellers fastlagte narrativer, om hvordan verden er skruet sammen. Om kvindens plads i samfundet, hvad en kvinde kan og ikke kan.
Både nationalt og internationalt blev hun kvindekampens superstjerne med sine foredrag og tanker om frivilligt moderskab og prævention i en tid, hvor man hverken havde sprog eller begreber for det. Hun var den mest læste forfatter i sin samtid, med 45 bogudgivelser, og hun stiftede ”Foreningen for Frivilligt Moderskab” og ”Foreningen for Seksuel Oplysning”. 

Den moderne kvindes frigørelse 

Med forestillingen Valkyriens Kamp inviterer Det Flydende Teater publikum ind i Thits stridbare verden. Her smelter et tumultarisk privatliv og en visionær kønspolitisk kamp sammen i et kompromisløst kunstnerisk virke. Fortællingen om Thit Jensen er nemlig også fortællingen om en moderne kvindes frigørelse; frigørelse i samfundsmæssig, kunstnerisk og seksuel forstand.

Instruktør Pelle Kann udtaler: ”Som forfatter, dramatiker, debattør, foredragsholder og stifter af diverse foreninger til kvindesagens fremme sætter hun hele sit liv – både det private og professionelle – ind på at skabe ligestillede vilkår mellem kønnene. Hendes tanker taler på mange måder ind i nutidens dugfriske lovgivning om frivilligt/samtykkebaseret sex.”

Og på ydersiden lykkes kvinderettighedsforkæmperen med meget, men privat og følelsesmæssigt kæmper hun sine helt egne kampe. Den stædige kamp for at bevise sit værd som kvinde, kampen for at overgå sin nobelprisvindende storebror, Johannes V. Jensen, og ikke mindst kampen for at tro på kærligheden efter, at manden er hende utro med hendes bedste veninde.
For mere info om forestillingen og en oversigt over spillesteder og tidspunkter se her.

Previous articleHorsens inviterer børn og unge til stor teaterfestival  
Next articleIbsens NÅR VI DØDE VÅGNER åbner Aarhus Teaters Studio-sæson