Vendsyssel Teater præsenterer for første gang den russiske dramatiker Anton Tjekhov

Onkel Vanja, Foto: David Bering, Montgomery
Onkel Vanja, Foto: David Bering, Montgomery

Den 17. februar 2022 får stykket Onkel Vanja premiere i Store sal på Banegårdspladsen i Hjørring. Med det byder Vendsyssel Teater for første gang velkommen til den russiske dramatiker Anton Tjekhov (1860-1904).

Onkel Vanja er en historie om vaner, der bliver brudt, så personer tvinges til at se videre end den vante dagligdag. Trods sine 125 år er stykket fortsat højaktuelt.

Forelskelse, had, ugengældt kærlighed og vodka i store mængder

Store sal bliver bygget om til et gammelt, slidt gods langt ude på landet i Rusland, hvor livet i årevis har gået sin vante gang. For mange år siden giftede godsejerens datter sig med en berømt professor (Jørgen Bing) og flyttede til byen.

De fik sammen datteren Sonja (Karla Løkke). Da Sonjas mor døde, giftede professoren sig igen med en langt yngre kvinde – og Sonja flyttede tilbage til godset, hvor hun lige siden har  hjulpet sin morbror Vanja (Jakob Højslev Jørgensen), med driften.

Alt, hvad de kan skrabe sammen, Sonja og Vanja, bliver sendt til professoren og hans hustru. Og på godset sker det sjældent noget. Lige indtil den sommer, hvor professoren og hans unge, smukke hustru Jelena (Luise Kirsten Skov) kommer til godset. Intet er, som det plejer, og alt kommer i spil. Forelskelse, had, ugengældt kærlighed, vodka i store mængder – men først og sidst ensomhed, eksistentiel ensomhed.

Anton Tjekhovs fire klassiske skuespil (Mågen, Onkel Vanja, Tre søstre og Kirsebærhaven) bliver ofte opfattet som tragedier, men selv mente han at skrive komedier. Skæbnerne fremstår ofte tragiske, ikke mindst Vanja selv, men komedien ligger på lur. I Onkel Vanja ikke mindst besørget af husvennen, fallenten Telegin (Søren Hauch-Fausbøll) der lever på nåde på godset.

En anden kær gæst på godset er den flotte distriktslæge Astrov (Alexander Mayah Larsen). Vanjas mor og Sonjas bedstemor Marija (Marianne Høgsbro) rører nødigt en finger. I stedet sørger husfaktotum Marina (Lisbet Gajhede) for, at alle får noget at drikke, og ikke kun te. 

Kunstnerne bag

Forestillingen bliver instrueret af Geir Sveaass, som på egen vis vender tilbage til sit udgangspunkt: ‘Onkel  Vanja’ med Liv Ullmann blev vist på norsk tv-teater, da Geir Sveass var 12 år – og det blev hans indgang til voksenteatret. Dér har han boltret sig siden. 

Marianne Nilsson skaber scenografien, der elegant udnytter Store sals runde facon til at illustrere et gods, der nok er stort, men har kendt bedre dage. Marianne Nilsson og Geir Sveaass stod også bag Jeppe på Bjerget, som Vendsyssel Teater spillede i 2019. Senest har Marianne Nilsson lavet scenografi til Frk. Julie. Skuespillerne på scenen på Vendsyssel Teater spiller sammen med den musikalske tusindkunstner Thomas Hamilton. Han kan få alt til at give toner fra sig. 

Onkel Vanja spiller på Vendsyssel Teater fra 17. februar til 19. marts, mandag til fredag kl. 19.30 og lørdag kl. 15.

Torsdag 22. februar spiller vi kl. 14. 

Billetter købes her.

Previous articleNy forestilling om verdenskendt, kinesisk fotograf opføres efter lukketid
Next articleKongerne af dansegulvet mødes i hit-musical