Don Juan - Foto: Camilla Winther
Don Juan - Foto: Camilla Winther

Det er gift for de menneskelige relationer, når alle følger deres egne behov og lyster. Det er afsættet for Operaens nye livtag med Mozarts berømte opera om Don Juan. Det Kongelige Teater skriver på deres hjemmeside, at de i øjeblikket er ved at undersøge, hvordan de opdaterede restriktioner kommer til at påvirke kommende forestillinger. Don Juan kan opleves i Operaen frem til den 3. juni.

Mozarts mørke og morsomme opera i nutidig iscenesættelse

Den berømte fortælling om den store forfører Don Juan er udgangspunktet for operaen af samme navn, der udspiller sig i en verden, hvor de fleste følger deres egne behov og lyster med fatale konsekvenser for de menneskelige relationer, de indgår i.

Et samfund, hvor alle i et selvrealiserende dødsridt jager deres eget potentiale og værner indædt om deres personlige grænseoverskridende frihed.

Instruktør og operachef John Fulljames’ nutidige iscenesættelse placerer Mozarts både mørke og morsomme opera på et moderne hotel. Et mikrokosmos af samfundet og et midlertidigt mødested, hvor det private bliver offentligt, inden der atter tjekkes ud i en strøm af fænomenal musik.

En af Søren Kierkegaards yndlingsforestillinger

Mozarts opera Don Giovanni (Don Juan) var en af Søren Kierkegaards absolutte yndlingsforestillinger, som han ofte oplevede på Det Kongelige Teater, hvor den blev opført første gang i 1807 og spillede i stort set hver sæson frem til 1839.

For Kierkegaard var Don Juan en personificering af sanseligheden og den vilde impuls, der følger de naturlige drifter. Han så strengt taget ikke Don Juan som en kynisk kvindeforfører, men mere som et redskab for en universel sanselig kraft, der boede i ham. På samme måde som han også betragtede Mozarts musik som en utæmmet naturmagt.

Hele følelsesspektret bliver foldet ud

Den Kongelige Operas solistensemble mestrer både tragik og komik, og i Don Juan folder sangerne sig ud i hele følelsesspektret.

Den både frastødende og forførende Don Juan synges på skift af Palle Knudsen og Jens Søndergaard. Herre/tjener-parrets anden halvdel, den både fjollede og fornuftige Leporello, synges af Morten Staugaard og Kyungil Ko. Sine Bundgaard, der i 2020 modtog en Reumert for sin præstation som Elektra i Mozarts Idomeneo, synger rollen som den forsmåede Donna Elvira sammen med Elisabeth Jansson. Helten Don Ottavio fortolkes af tenorerne Jacob Skov Andersen og Jens Christian Tvilum.

Hold dig opdateret om forestillingerne samt læs mere og køb billet til Don Juan i Operaen her.

Tidligere artikelStig Tøftings selvbiografi kommer på de skrå brædder
Næste artikelNy danseforestilling om kroppen, moderskab og synet på graviditetens kropslige forandringer