Guds lam
Cantabile 2 fortolker de tolv paneler i verdensberømt altertavle i GUDS LAM. Foto: Vordingborg Teater

Fra den 24. januar genskaber Cantabile 2 de tolv paneler fra den verdensberømte altertavle i St. Bavo katedralen i Gent, når Vordingborg Teater inviterer publikum til GUDS LAM.

I GUDS LAM går Eva og Adam på scenen i skikkelse af to lokale medvirkende, der ser sig selv som vor tids udgave af de første mennesker på Jorden. Her ser publikum dem nøgne – nøjagtig som Gud har skabt dem til sit Paradis. Siden bliver scenen billede for billede befolket af figurer fra en stor altertavle, der ligger som en ramme bag forestillingen. Alle er lokale medvirkende, der deler ud af deres personlige historier.

Det er således de lokale, der optræder som dem selv, når Cantabile 2 fortolker de tolv paneler fra den verdensberømte altertavle. Kunstværket portrætterer arketyper i den vestlige kultur; Hvem er vor tids Adam og Eva, Jomfru Maria, korsridderne og offerlammet? Hvilken version har de medvirkende af temaerne i maleriet om liv og død, kærlighed og frygt, tro og tab, sorg og håb?

Den belgiske altertavle i Gent

Den belgiske altertavle fra 1432 er malet af brødrene Hubert og Jan van Eyck og er placeret i St. Bavo katedralen i Gent. Det store kunstværk billedliggør menneskehedens skabelse og udvikling i et kristent perspektiv med Adam og Eva som urforældrene. De flankerer midterfeltet med Gud Fader omgivet af Jomfru Maria og Johannes Døberen. Under dem ses korsfarere, de retfærdige dommere, pilgrimme og eremitter. I det helt centrale billedfelt er Helligånden og det tilbedte offerlam inden ofringen.

Tavlen inspirerede instruktør og leder af nationalteatret NTGent Milo Rau til en nutidig iscenesættelse med lokale borgere fra Gent, og hans forestilling Lam Gods havde premiere i 2018. Denne forestilling har inspireret kunstnerisk leder ved Cantabile 3 Nullo Facchini til GUDS LAM – alt det vi elsker, alt det vi frygter.

GUDS LAM kan opleves på Vordingborg Teater fra den 24. til den 26. januar.

Læs mere om forestillingen og bestil billetter her.

Tidligere artikelJuleklassiker vendes på hovedet på Bora Bora
Næste artikelDet personlige rum udfoldes i ZONA