Wilhelm Hansen Fonden uddeler hæderspriser og opretter nye tiltag

Andres Brantelid
Cellisten Andreas Brantelid er en af modtagerne af årets hæderspriser. Foto: Ida Wang.

Wilhelm Hansen Fonden har netop uddelt årets hæderspriser på hver 200.000 kr. til fortjenstlige personligheder, der har været berigende for fondens kulturkreds. Årets hæderspriser gives til teaterinstruktør og billedkunstner Catherine Poher, cellisten Andreas Brantelid, dirigenten Thomas Søndergård og teaterinstruktør Tue Biering.

Samtidig uddeler fonden støtte og legater til en række produktioner og enkeltpersoner inden for musik, teater og dans på i alt 8 millioner kr. Priserne uddeles ved en festlig begivenhed med sang, musik og optræden på Københavns Gamle Børs tirsdag den 29. oktober 2019 kl. 17, der samtidig markerer fondens 25. prisfest.

Det første WH-ensemble er udpeget

Fonden har desuden besluttet at pege på et ensemble, der i to år får særligt gode økonomiske vilkår som WH-ensemble. Ensemblet er typisk inden for klassisk musik. Idéen er at give et eksisterende ensemble ekstra gode arbejdsmuligheder i denne periode. Her er den klassiske strygekvartet Nightingale String Quartet udpeget som det første WH-ensemble. Nightingale String Quartet består af de fire kvindelige musikere Gunvor Sihm (violin), Josefine Dalsgaard (violin), Marie Louise Broholt Jensen (bratsch) og Louisa Schwab (cello).

WH-ensemblet støttes med 300.000 kr. årligt. Fonden opfordrer det udpegede ensemble til at række ud mod nye publikummer inden for den klassiske musik, som børn, unge og nye danskere. WH-ensemblet har i øvrigt fri rådighed over det tildelte beløb, som f.eks. kan anvendes til fordybelse, frikøb, rejser eller PR.

Danske teatre får ny husdramatikerordning

Wilhelm Hansen Fonden har besluttet at oprette en husdramatikerordning, hvor fonden tilbyder skiftende teatre at ansætte en dramatiker i en toårig periode til en årlig løn på 300.000 kr. Teatrene udpeger selv den dramatiker, de ønsker at ansætte.

Betty Nansen Teatret har som det første teater i ordningen valgt at ansætte dramatiker Line Knutzon.

Om Wilhelm Hansen Fonden

I 1995 blev Wilhelm Hansen Fonden stiftet af Hanne Wilhelm Hansen, der testamenterede sin formue til fonden. Hun havde primært tjent sine penge ved en forlagsvirksomhed inden for musik, teater og dans, og hun betragtede disse kunstarter som aktive dele af dansk erhvervsliv. Hun så fondens virksomhed som ”penge, der skulle tilbage til dem, der har tjent dem.”

Wilhelm Hansen Fonden er en af de største i Danmark inden for de tre kunstarter. Fondens formål er at yde støtte til musik, teater og dans gennem uddeling af legater til enkeltpersoner og til projekter. Desuden bidrager fonden til gennemførelse af gæstespil i Danmark og danske gæstespil i udlandet.

Fondens bestyrelse består af pianisten Katrine Gislinge, dramaturg Karen-Maria Bille, scenograf Steffen Aarfing, advokat Bente Lund Poulsen og højskoleforstander Bjørn Bredal, der er formand for fonden.

Læs mere om fonden, hæderspriserne og de nye tiltag her.

Previous articleKlokkerne bimler en uge mere på Fredericia Teater
Next articleOplev DE BEFRIEDES søgen efter sandheden om livet under og efter befrielsen