Den 25. oktober blev der uddelt WILHELM HANSENS FONDENS fem hædersprislegater af 100.000 kroner til en perlerække af kulturpersoner ved en festlig begivenhed på Københavns Gamle Børs. WILHELM HANSENS FONDEN er en af de største i Danmark inden for dans, teater og musik. Fonden blev oprettet i 1995 og har siden uddelt produktions- og uddannelsesstøtte til op mod 1000 projekter og enkeltpersoner samt en række hæderspriser til fortjenstfulde personligheder, der har været berigende for vores kulturkreds. Udover hæderspriserne støtter fonden også en lang række produktioner og kunstnere inden for musik, dans og scenekunst. I alt uddelte fonden i 2022 ca. 8 millioner kroner.
Modtagerne af hædersprisen
Wilhelm Hansens Fonden udtalte sig således, om modtagerne:
Marie Jacquot bliver chefdirigent for Det Kongelige Kapel fra 2024. Hun er fransk, 32 år gammel og en stor, stigende stjerne i det internationale musikliv. Hendes varme og humørfulde samarbejde med Den kongelige Opera og Det Kongelige Kapel har allerede givet store resultater, og det er forjættende for fremtiden, at det fornemme gamle orkester og den unge, entusiastiske stjernedirigent nu skal udvikle sig sammen i en lang årrække

Astrid Elbo har siden sin debut gang på gang vist sig som en af Den Kgl. Ballets stærkeste dansere. Hun har samtidig med stor succes stillet sit betydelige talent til rådighed langt ud over Kongens Nytorvs grænser: på film, i musikvideoer og på teatret.

Poul Ruders er – ikke blot i Danmark men i hele verden – en af de mest betydelige og fremtrædende komponister af i dag. De blideste toner møder voldsomme, rytmisk inciterende forløb. Hans musik giver os lyden af smerten og det euforiske, og den undgår aldrig at gå lige ind i krop og sjæl.

Eugenio Barba er en af de væsentligste personer i den nyere teaterhistorie, -hvis ikke den vigtigste. Med base i et nedlagt landbrug i Holstebro, har Barba gennem de sidste mere end 50 år værnet om kunstens status som outsider i det etablerede samfund. Samtidig har hans Odin-teater har nået et publikum, både lokalt og internationalt, som ingen anden dansk teaterinstitution turde drømme om. Barbas insisteren på det sanselige, men minutiøst iscenesatte drama, har været drivende for landets længstvarende teater-eksperiment. Barbas internationale hær af kunstnere driver til stadighed en frygtløs kamp mod middelmådighed og provinsialisme.

Koreograf og danser Stephanie Thomasen forbinder det bedste af to verdner. Personligt står hun med begge ben trænet i klassisk Ailey-teknik og har på den anden side en dyb passion for det urbane, uskolede street-dansesprog. Det kommer der intense, virtuose og autentiske dramaer ud af. I Stephanies koreografier bliver vi lukket indenfor i fortællinger om krop, køn og berøring. Hendes arbejder med Uppercut Danseteater er øjenåbnende og trækker et nyt publikum til dansekunsten i Danmark.

Du kan læse mere om Wilhelm Hansens Fonden på deres hjemmeside.