ZINKDRENGENE
Foto: Henrik Ohsten Rasmussen

Den 6. maj har forestillingen ZINKDRENGENE premiere på Husets Teater. Forestillingen er baseret på Svetlana Aleksijevitjs forfatterskab, som er gået imod de officielle sovjetiske og russiske heltefremstillinger af krigen i Afghanistan fra 1979 til 1989. Med forestillingen på Husets Teater får vi nu indblik i ofrenes erindringer, sorg, lidelse og kærlighed.

Vidnesbyrd fra krigen bringes til live

ZINKDRENGENE handler om den sovjetiske krig i Afghanistan fra 1979 til 1989, hvor ca. 15.000 ud af de faldne sovjetiske soldater blev sendt hjem i sorte, forseglede kister af zink, og op imod halvanden million afghanere mistede livet. Hvor den officielle udgave af krigens resultater primært er båret af beretninger om sejre og ærefulde heltegerninger, giver den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj de sovjetiske soldater, sygeplejersker, mødre og enker en stemme – og det er helt andre historier, de kan fortælle om krigen; gribende vidnebyrd om krigens sande væsen og dens konsekvenser for en hel generation.

I forestillingen på Husets Teater bringes disse vidnesbyrd til live i en co-produktion med AKUT360, og det stærke cast – Jesper Hyldegaard, Marina Bouras, Charlotte Munck og Brian Hjulmann – giver nu krigens deltagere og ofre muligheden for at fortælle deres historier. AKUT360 har også tidligere stået bag de anmelderroste forestillinger LAMPEDUSA (2017) og VORT MISMODS VINTER (2019) på Husets Teater. Produktionen bag ZINKDRENGENE er denne gang udvidet med komponist, sanger og musiker Nini Julia Bang, der medvirker til forestillingens både storladenhed og skrøbelighed i sine musikalske underlægninger.

Da ZINKDRENGENE udkom, blev den af det sovjetiske styre kaldt ”en gang urigtigt og æreskrænkende opspind”. Det resulterede desuden i en retssag mod Aleksijevitj, hvor hun måtte kæmpe for sandheden og sin ytringsfrihed.

ZinkdrengeneFoto: Henrik Ohsten Rasmussen

Fortællingerne skal ud over scenekanten

Ifølge instruktør og kunstnerisk leder af AKUT360, Andreas Dawe, må vi aldrig lukke øjnene eller ørerne, når krigsofre fortæller om deres oplevelser. Han forklarer, hvordan holdet bag ZINKDRENGENE brænder for at bære fortællingerne over scenen og videre ud til publikum, fordi de har en ubrydelig kerne af eviggyldig sandhed på tværs af tidsepoke, nationalitet, alder, køn, religion, socialklasse, hudfarve, etnicitet og seksualitet.

”Aleksijevitjs bøger handler om kærlighed. Kærligheden til livet, ægtefællen, kæresten, sønnen, datteren, søsteren, broren, faren, moren, bedstemoren, bedstefaren, onklen, tanten, vennen. Jeg mener, vi har hårdt brug for at høre disse historier. Aleksijevitj formår på enestående vis at parre voldsomheden og brutaliteten i de menneskelige erfaringer med en følsomhed, en nænsomhed og en sans for det værdifulde i livet, som også kryber ind under huden på en. Hun skriver sig dybt ind i smerten, men samtidig har hun et indfølt blik for at skrive grusomhederne væk fra rædslerne og ind i menneskenes hjerter,” udtaler Andreas Dawe.

Skuespillerne skal give ofrene en stemme

De fire skuespillere på scenen er desuden nøje udvalgt til at give ofrene en stemme.

”At formidle og fortolke Aleksijevitj på scenen kræver ekstremt dygtige, modige, generøse, uforfængelige og 100 procent dedikerede mennesker, der tør stå helt nøgent og afskrællet i det intime rum – og derfra gå ind i det smertens og sorgens land, som fortællingerne kræver. Og det kan disse kunstnere! De er alle kompromisløse i deres arbejde og i deres søgen efter det reneste, mest ægte og menneskelige udtryk,” fortæller Andreas Dawe.

ZINKDRENGENE vises på Husets Teater fra den 6. maj – den 15. maj.

Læs mere om forestillingen og køb billetter her.